Elektrisk rækkevidde

At forstå hvilke faktorer, der påvirker en elbils rækkevidde, kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning og vælge netop den elbil, der matcher dine behov.

Hvad påvirker en elbils rækkevidde?

Ønsker du at blive klogere på, hvad der påvirker din elbils rækkevidde? Du er ikke alene. At forstå hvilke faktorer, der påvirker en elbils rækkevidde, kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning, og i sidste ende hjælpe dig med at vælge lige netop den elbil, der matcher dine behov. Alt lige fra din personlige kørestil til kørselsforhold og bilens tekniske specifikationer er faktorer, der har indflydelse på, hvor langt du kan køre på en enkelt opladning. Lad os dykke ned i nogle af de vigtigste faktorer:

Batteriets størrelse og kapacitet

Batteriets kapacitet er en central faktor, når det handler om elbilers rækkevidde. Jo mere batterikapacitet jo længere kan du køre. Er dit daglige kørselsbehov stort, skal du som tommelfingerregel kigge efter en elbil med en stor batterikapacitet.

Et batteri med en stor kapacitet vil dog både fylde og veje en del, og derfor vil det samtidig minimere bilens effektivitet på grund af en større vindmodstand og en tilsvarende højere rullemodstand på dækkene.

Kørselsmønster

Din personlige kørestil har også indflydelse på din elbils rækkevidde. Hurtig acceleration og hård opbremsning forringer rækkevidden, hvorimod en mere jævn og ensartet kørestil forbedrer den.

Stop-start kørsel i tæt trafik samt kørsel ved høj hastighed på motorvejen forbruger også meget strøm. Nogle gange kan det derfor godt betale sig at køre en lidt længere rute i din elbil, hvis det betyder, at du kan køre 80 km/t på landevej frem for 130 km/t på motorvej.

Vejrforhold og terræn

Særlige vejrforhold som høj varme eller frostgrader påvirker batteriets ydeevne og elbilens rækkevidde. Kulde reducerer batteriets effektivitet, mens varme øger behovet for køling og derfor forbruger mere energi. Kulde bidrager desuden til et større forbrug af funktioner som sædevarme, ratvarme samt brug af klimaanlæg. Disse er alle ressourcekrævende og har negativ effekt på bilens rækkevidde.

Hvilket terræn du kører på, kan også påvirke din elbils rækkevidde. Kørsel op ad bakker eller gennem kuperet terræn kræver mere energi og mindsker rækkevidden.

Dæktryk

Et korrekt dæktryk er afgørende for at opnå optimal effektivitet. Lavt dæktryk øger rullemodstanden og forbruger dermed mere strøm.

Har du et spørgsmål til din kommende elbil? Kontakt os her.